De schermuren zijn 2 jaar lang als puin opgeslagen in Monster.

Toen in 2017 in ‘s-Gravenzande twee huizen werden gesloopt kwamen er uitzonderlijke funderingen tevoorschijn: twee Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog van Stelling 53 van de Vesting Hoek van Holland.
De bunkers werden blootgelegd en klaar gemaakt om opnieuw als fundering te dienen. Dit keer voor één groot huis.

Twee gecamoufleerde scherfmuren van elk 6 meter lang en 4,5 meter hoog pasten helaas niet in het nieuwe funderingsplan en moesten wijken. Stichting Stelling 33 zocht daarom samen met de eigenaar naar een gepaste oplossing. 

Er werd onderzocht of de muren konden worden afgezaagd en verplaatst naar een weiland als landmark. Dit kon echter door de geldtekort en tijdsdruk net niet doorgaan. De muren werden daarom op conventionele wijze gesloopt en trad plan B in werking: het bewaren van de 100 ton betonpuin, om er vervolgens een duurzame bestemming voor te vinden. 

In 2020 is er inmiddels een bijzondere bestemming gevonden:

Van het wapeningsijzer worden kledinghangers en lampen gemaakt als onderdeel van de Cocondo Collectie.  Alle grondstoffen uit het beton worden volledig teruggewonnen en gerecycled tot terrazzovloeren in de Koninklijke Munt en de pilotbunker van Cocondo.

Dit betekend dat de volledige 100 ton aan beton circulair wordt herbestemd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de bijzondere CM Breker van Circulair Mineraal bij van der Bel. Deze bedrijven dragen nu hun steentje bij aan dit bijzondere project. Net als Eterno Minerals of the World die het beton zal verwerken tot terrazzovloeren.

Stichting Stelling 33 beoogt met het project niet alleen bewustwording te creëren over het verleden van beton, maar ook de toekomst. De betonindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De grondstoffen zijn echter circulair inzetbaar. En zolang er nog veel oud beton wordt gesloopt, is het goed hier bewust en duurzaam mee om te gaan.

Onze dank gaat uit naar: