Adopteer een stelling

Gezocht: vrijwilligers met liefde voor erfgoed en natuur

Stichting Stelling 33 heeft zich met het project ‘Breekbaar Landschap‘ ontfermd over twee stellingen in het Westland en deze een nieuwe invulling gegeven. In Stelling 34 zijn de oude loopgraven gemaaid als wandelpaden en in Stelling 46 is het heuvellandschap deels hersteld. In 2021 zullen de stellingen worden ingericht met een expositie en opengesteld door middel van een varende pendeldienst.

We zoeken mensen met interesse in zowel erfgoed als natuur. Deze combinatie zien we namelijk als een belangrijke kwaliteit van de hedendaagse staat van een stelling. Bunkers worden niet gerestaureerd maar getoond in hun huidige staat, omringt door de natuur.

Spreekt je dit aan? En wil je iets betekenen voor het behoud en zichtbaar maken van Atlantikwall erfgoed in het Westland? Dat kan door met ons een stelling te ’adopteren’. Hiermee word je samen met een groep vrijwilligers verantwoordelijk voor de zorg en openstelling. Ook is het mogelijk ons te ondersteunen bij historisch onderzoek naar de geschiedenis en verhalen achter het erfgoed. Bijvoorbeeld door het delen van jouw kennis en ons bij te staan bij onderzoek.

We zijn minimaal twee zaterdagochtenden per maand in de stellingen aanwezig. De werkzaamheden op deze dagen zijn onder andere: 

  • Snoeiwerk en maaien van de ’groene loopgraven’ 
  • Schoon en toegankelijk houden van de bunkers 
  • Toezicht houden en / of mensen informeren tijdens open dagen 
  • Het verzorgen van excursies in de stellingen en op het water met de pendeldienst
  • Het ontvangen van scholen en groepen in de stellingen 
  • Het verrichten van onderzoek in de stellingen, archieven en bij particulieren

Reageren met een motivatie kan per e-mail naar info@stelling33.nl.

Partners in dit project zijn: de Gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland. 
Financieel wordt het project ondersteund met subsidie van de Provincie Zuid Holland en Gemeente Westland.