Home Agenda Open Stelling

Open Stelling

               datum: 16-07
tijd: 10:00
locatie: Stelling 46 en 34

In 2022 staan we stil bij (meer dan) 75 jaar vrijheid met ons project ‘Breekbaar Landschap‘ en het programma ‘Open Stelling’. Acht zaterdagen zijn Stelling 46 en Stelling 34 open voor het publiek en verbonden met een pendeldienst over het water. Er wordt gevaren over de voormalige buitenste tankgracht van de Vesting Hoek van Holland met een zogeheten ‘Westlander’. Met dit type boot werden vroeger tuinbouwproducten verscheept van de tuinderijen naar de veiling.

In de bunkers is de expositie ‘Breekbaar Landschap‘ te zien. Hiermee wordt het verhaal verteld over het Westland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd doorkliefd met een 11 kilometer lange tankgracht.

U bezoekt de stellingen deels zelfstandig en onze gastheer neemt u op sleeptouw waar nodig. Ter ondersteuning ontvangt u een folder met uitgebreide informatie. Zo kunt u zelf de verhalen achter het beton en water ontdekken. Een bezoek brengen kan op twee manieren:

 • Stelling 46 met een los kaartje, verkrijgbaar aan de deur (alleen pin)
 • Stelling 46 en 34 met de pendeldienst, uitsluitend hier online te boeken

Het programma start en eindigt bij Stelling 46 in ‘s-Gravenzande. Deze locatie is goed bereikbaar per fiets of auto. Parkeren kan bij de Waalcampus aan de Dijckerwaal 20. De stelling is voor los bezoek geopend van 10:00 – 13:00. Het programma met beide stellingen start om 10:00 en duurt zo’n 3 uur. Meer informatie over dit programma ontvangt u automatisch na het boeken.

Kaarten voor Stelling 46 en 34:
Volwassenen (12+): 15 euro
Kinderen (6-12 jaar): 8 euro
Dit programma is minder geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

Losse kaarten voor Stelling 46
Volwassenen (12+): 3,50 euro
Kinderen (6-12 jaar): 2 euro
Kinderen onder de 6 jaar: gratis

Belangrijke details:

 • Er is geen toilet aanwezig, behalve een kleine cabine op de boot voor hoge nood
 • Het programma is niet geschikt voor minder-validen
 • Ticket is inclusief frisdrank of water aan boord van de pendeldienst
 • Stelling 34 is uitsluitend te bezoeken middels de pendeldienst

Tip!
Aansluitend een lunch en bezoek aan meer bunkers? Op deze dag zijn ook de bunkers in Stelling 53 geopend tussen 13:00 – 16:00. Hier liggen bunkers verscholen in de tuin van het restaurant van de Intratuin in ‘s-Gravenzande aan de Monsterseweg 129.

Volledige agenda: