Home Projecten 100 ton bunkerbeton

100 ton bunkerbeton

Toen in 2017 twee huizen IN ‘S-GRAVENZANDE WERDEN GESLOOPT kwamen er uitzonderlijke funderingen tevoorschijn: twee Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog van Stelling 53. De bunkers werden blootgelegd om opnieuw als fundering te dienen. Dit keer voor één groot huis.
Een betonnen bunker wordt gesloopt.

Twee gecamoufleerde scherfmuren van elk 6 meter lang en 4,5 meter hoog pasten niet in het nieuwe funderingsplan en moesten wijken. Stichting Stelling 33 zocht daarom samen met de eigenaar naar een gepaste oplossing. 

Er werd onderzocht of de muren konden worden afgezaagd en verplaatst. Dit kon echter door de tijdsdruk net niet doorgaan. De muren werden daarom op conventionele wijze gesloopt waarna B in werking trad: het bewaren van de 100 ton bunkerbeton, om er vervolgens een duurzame bestemming voor te vinden. 

Er is inmiddels een bijzondere bestemming gevonden: van het wapeningsijzer worden kledinghangers en lampen gemaakt als onderdeel van de Cocondo Collectie.  Alle grondstoffen uit het beton worden teruggewonnen en gerecycled tot terrazzovloeren in de Koninklijke Munt en de pilotbunker van Cocondo.

Dit betekent dat de volledige 100 ton aan beton circulair wordt herbestemd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de bijzondere CM Breker van Circulair Mineraal bij Van der Bel. Deze bedrijven dragen nu hun steentje bij aan dit bijzondere project. Net als Eterno Minerals of the World die het beton zal verwerken tot terrazzovloeren.

Stichting Stelling 33 beoogt met het project niet alleen bewustwording te creëren over het verleden van beton, maar ook de toekomst. De betonindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De grondstoffen zijn echter circulair inzetbaar. En zolang er nog veel oud beton wordt gesloopt, is het verstandig hier bewust mee om te gaan. 

Onze dank gaat uit naar:

Meer projecten: