Scholen-programma

gezocht: kleine ontwerpers met grote ideeën voor dikke bunkers!
Vanaf maart 2023 worden onze stellingen opengesteld voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs met de vraag: ‘een bunker in je tuin, wat doe jij ermee?’.

ga mee op bunkerexpeditie

Er is een interactief lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen van zowel het basis- als voortgezet onderwijs . We dagen leerlingen uit om mee te gaan op een Bunkerexpeditie en na te denken over de toekomst van bunkers. De Bunkerexpeditie start met het bezoeken van de stellingen en bunkers, waar leerlingen onder andere het unieke verhaal van Adri Backer ontdekken. Adri was tijdens de Tweede Wereldoorlog 7 jaar oud toen hij twee Duitse soldaten piketpaaltjes zag slaan in de tomatenkas van zijn vader: hier moest een grote bunker voor Stelling 46 komen.

Het huis van de familie Backer werd in 1943 afgebroken voor de bouw van de bunkers. Adri Backer is inmiddels 86 jaar oud (rechtsboven)

Pas in de jaren ’60 keerde Adri Backer terug naar de grond van zijn vader. Hij wilde er ook gaan wonen, maar een bouwvergunning bleef uit door de aanwezigheid van de bunkers. “Toen ik het idee opperde om dan maar bovenop een bunker te gaan wonen, hadden we de vergunning in een week binnen”. Zo werd een manschappenbunker met 3 meter dikke muren de fundering voor een nieuw huis. In de bunker werden aardappels en winterpeen opgeslagen.

Tussen de stellingen wordt gevaren over de tankgracht en op locatie gaan de leerlingen aan de slag met creatieve opdrachten. Door het uitvoeren van foto- en tekenopdrachten worden leerlingen uitgedaagd om op een onderzoekende en ontwerpende manier anders naar bunkers en hun eigen leefomgeving te kijken.

De creatieve opdrachten zijn ter voorbereiding op de ontwerpwedstrijd die in de klas wordt begeleid door onze ontwerpjuf Kimberley Schuurbiers. Voor de ontwerpwedstrijd gaan leerlingen dieper in op de betekenis van de bunkers nu en de toekomst onder het motto:

“EEN BUNKER IN JE TUIN, WAT DOE JIJ ER MEE?“

Uit de ingezonden ontwerpen van verschillende scholen wordt door een vakjury een selectie gemaakt. Deze selectie zal tentoongesteld worden in het Gemeentehuis in Naaldwijk, waar bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete ontwerp. De prijswinnaars worden bekend gemaakt aan het einde van de tentoonstelling. Blijkt het winnende ontwerp ook nog uitvoerbaar? Dan zal Stichting Stelling 33 dit proberen (tijdelijk) te realiseren.

PRAKTISCHE informatie

De Bunkerexpeditie bevat de volgende activiteiten:
– Bezoek aan de stellingen
– Vaartocht over de tankgracht
– Creatieve opdrachten
– Ontwerpwedstrijd onder begeleiding van een ontwerper in de klas

Kosten: €6,- per leerling inclusief lesmaterialen. 
Het programma op locatie als in de klas duren ieder circa 3 uur.
Het programma zal plaatsvinden in de maanden maart en april 2023. Voor deelname of meer informatie kunt u een e-mail sturen aan: activiteiten@stelling33.nl

Het programma is onderdeel van het project ‘Breekbaar Landschap‘ en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Westland in het kader van 75 jaar vrijheid.